loading
tw

Verfsoorten

Niet elke verf heeft dezelfde eigenschappen. Er zijn de volgende onderverdelingen te maken:

Verf voor binnen

Binnenshuis heeft men niet of minder te maken met weersinvloeden hetgeen gevolgen heeft voor de materiaalkeuze.

Deuren en kozijnen: acrylverf

Voor schilderwerk binnenshuis wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van acrylverf. Acrylverf is een verf op waterbasis welke relatief snel droogt, minder stinkt, niet of nauwelijks verkleurt en minder slecht is voor het milieu. Acrylverven zijn zowel in matglans/zijdeglans als hoogglans verkrijgbaar al glimt de hoogglans variant wat minder dan het geval is bij een alkydverf. Door de korte droogtijd is schilderen met acrylverf wat lastiger dan schilderen met alkydverf.

Muren en plafonds: latex en witkalk

Voor het schilderen van muren en plafonds wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van latex of witkalk.
Latex is verkrijgbaar in verschillende soorten met verschillende eigenschappen. Acryllatex is bijvoorbeeld weinig poreus en licht ademend waardoor het beter is schoon te houden en schoon te maken. Vinyllatex kan goed tegen vocht en is daardoor geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld de kelder of badkamer.
Witkalk is een goedkope oplossing maar is later niet overschilderbaar met latex. Met water en een borstel kan witkalk van muren en plafonds verwijderd worden.

Speciale verfsoorten

Naast de meest gebruikte verfsoorten is er voor bijna elke situatie wel een speciaal daarvoor geschikte verf te vinden. Denk hierbij aan onder meer structuurverf, vloerverf, metaalverf, magneetverf en renovatieverf.

Verf voor buiten

Buitenshuis dient de verf aan hogere kwaliteitseisen te voldoen in verband met de verschillende weersinvloeden.

Deuren en kozijnen: alkydverf

Buitenshuis wordt veel gebruik gemaakt van alkydverf. Alkydverf is een verf op oliebasis en wordt eventueel verdund met terpentine. Verf op oliebasis is sterk, gaat relatief lang mee en is prettig om mee te werken door de langere droogtijd. Hier tegenover staat dat deze soort verf schadelijker is voor het milieu en een sterkere geur verspreid. In de winter kan gebruik worden gemaakt van een winterverf, welke bij lage temperaturen sneller droogt dan normale verf. Voorts is er een minder schadelijke maar enigszins moeilijker te hanteren verf bekend onder de naam high solid verf.

Transparante lak en beits

Als het gewenst is dat de houtstructuur zichtbaar blijft, kan gebruik worden gemaakt van een transparante lak of beits. Het voordeel van lak en beits is dat er geen grondlaag vereist is. Nadeel is echter dat er vaker onderhoud zal moeten worden gepleegd omdat het minder lang goed blijft. Beits is overigens behalve transparent ook in meerdere kleuren verkrijbaar.

Muurverf

Ook buitenshuis is het mogelijk de muren een kleur te geven. Hiervoor kan gekozen worden voor acryllatex of een alkydverf welke beter bestand zijn tegen vocht en vuil.

Kom langs in de winkel voor meer informatie en hulp bij het maken van de juiste keuze!