tw

Tapijt vloerbedekking

Hoewel in de afgelopen jaren harde vloerbedekkingen populair zijn geweest, heeft tapijt als vloerbedekking vele voordelen. Een tapijt vloerbedekking heeft onder meer een warme uitstraling, voelt warm aan en is geluiddempend. Door de vele kleuren en soorten tapijt is het bovendien eenvoudig de gewenste uitstraling van een ruimte te bereiken. Door verschillende materialen te combineren, kunnen de eigenschappen van het tapijt worden verbeterd.

Tapijtmaterialen

Het materiaal waarvan een tapijt vloerbedekking is gemaakt heeft invloed op de uitstraling, duurzaamheid en gebruiksgemak.

Wol

Een tapijt van wol voelt zacht aan en heeft een mooie uitstraling welke bij gebruik door de grote veerkracht nauwelijks indeukt. Een wollen tapijt is vrij eenvoudig te reinigen en is verder vuurbestendig en antistatisch. Omdat wol relatief duur is en om de slijtvastheid te verbeteren, bestaan tapijtvloeren vaak uit een combinatie van wol en een synthetische stof.

Linnen

Evenals wol is linnen een natuurlijk materiaal echter de materiaaleigenschappen maken linnen voor veel doeleinden een minder geschikte keuze. Wanneer het vooral om decoratieve eigenschappen gaat kan een vloerbedekking van linnen de juiste keuze zijn maar wanneer het op slijtvastheid en prijs aankomt zijn er vaak betere alternatieven.

Nylon (Polyamide)

Een vloerbedekking van nylon heeft veel positieve eigenschappen. Kwalitatief goede nylon tapijten welke een juiste behandeling hebben ondergaan zijn beschikbaar in vele kleuren, zijn zacht, slijtvast, vuilafstotend en minder statisch dan goedkope typen. In contact met vuur zal nylon smelten in plaats van branden. Nylon wordt vaak in combinatie met wol gebruikt.

Acryl

Een vaak enigszins duurder alternatief voor voor nylon is acryl, welke synthetische stof lijkt op wol. De veerkracht van dit materiaal is echter minder dan wol en voorts is acryl brandbaar.

Polyester

Voor langharige vloerbedekking wordt vaak polyester gebruikt. Polyester is een goedkoop materiaal dat zacht is, slijtvast en vrij eenvoudig te reinigen. De veerkracht van polyester is echter niet erg groot en het is enigszins brandbaar.

Polypropyleen

Polypropyleen wordt veel in combinatie met een andere stof voor vloerbedekking gebruikt. Een vloerbedekking van polypropyleen is relatief goedkoop, slijtvast en vlekbestendig. Doordat de kleur al vroeg in het productieproces wordt bepaalt, is het materiaal goed bestand tegen verschillende soorten schoonmaakmiddelen. De veerkracht van puur polypropyleen is echter beperkt en het materiaal is brandbaar.

Viscose

Viscose is een goedkoop materiaal dat doorgaans een minder mooie uitstraling heeft dan de andere materialen en minder vlekbestendig is. Ook dit materiaal is brandbaar.

Manieren van tapijt leggen

Afhankelijk van de grootte van een ruimte, het materiaal van de onderlaag en het materiaal van het tapijt, kan de vloerbedekking op verschillende manieren worden gelegd.

In kleine ruimten is het vaak mogelijk de tapijt vloerbedekking los te leggen. Wanneer het risico op verschuiven bestaat kan vloerbedekking worden gelijmd. Wanneer de ruimte niet te groot is kan de rand van de vloerbedekking worden gefixeerd met dubbelzijdige tape. Een andere methode, ook wel spannen genoemd, is het gebruik van spijkerlatten langs de muren, waaromheen de vloerbedekking wordt gespannen. Bij het bekleden van een trap wordt het tapijt meestal door middel van nieten bevestigd.

tapijt vloerbedekking