tw

Soorten glas en glaszetten

Theuws heeft als glaszetter jarenlange ervaring met het zetten van vele glassoorten. Voor elk doel bestaat een meest geschikt type glas. Woont u in Venray of omgeving, win dan vrijblijvend advies in over de voor u meest geschikte glassoort.

Enkel glas

Enkel glas wordt gebruikt voor onder meer beglazing van binnendeuren en ramen binnenshuis. Voor andere doeleinden is enkel glas in de meeste gevallen minder geschikt doordat het niet sterk genoeg is of nauwelijks isolerende werking heeft. Andere benamingen voor enkel glas zijn vensterglas, floatglas en vlakglas.

Dubbel glas

Anders dan enkel glas bestaat dubbel glas uit tenminste twee lagen glas. Deze glaslagen zijn door een luchtdichte ruimte van elkaar gescheiden. Door deze tussenruimte heeft het glas een isolerende werking welke enigszins vergelijkbaar is met die van een geïsoleerde spouwmuur. Dubbel glas heeft zowel wat betreft geluid als wat betreft temperatuur een isolerende werking. Voor elk doel bestaat een speciaal daarvoor ontwikkelde glassoort. Zo bestaat er HR glas, HR+ glas, HR++ glas, brandwerend isolatieglas, zonwerend isolatieglas en vacuümglas. Voor geluidsisolatie is een zo groot mogelijk tussenruimte vereist welke eventueel kan worden bereikt door het combineren van twee ruiten.

HR glas, HR+ glas en HR++ glas

HR glas is dubbel glas dat is voorzien van een dun laagje metaal. De werking van dit metaallaagje, de breedte van de tussenruimte en het gas waarmee de tussenruimte is gevuld, bepaalt hoe goed de isolerende werking van het glas is. Deze isolerende werking wordt uitgedrukt met de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de warmte-isolerende werking is. Hoe meer plusjes achter HR, hoe groter de isolerende werking. De best isolerende glassoort is HR3® glas welke uit drie lagen glas bestaat.

glaszetter

glas