loading
tw

Soorten behang

Behang kan verschillen wat betreft materiaal, doel, prijs, kleur en kwaliteit. Hierna wordt op enkele van deze verschillen nader ingegaan. Het materiaal waarvan het behang is gemaakt is vooral bepalend voor de overige eigenschappen.

Vinylbehang

Vinylbehang bestaat geheel of gedeeltelijk uit vinyl. De onderlaag kan onder meer van papier of linnen zijn. De toplaag kan uit opgeschuimd vinyl bestaan waardoor reliëf onstaat. Om verkleuren door rook tegen te gaan kan over dit behang een verflaag worden aangebracht. Behang van vinyl is sterk en vrij makkelijk schoon te maken mocht er een spetter vuil op komen en een beetje vocht zal na opdrogen meestal geen blijvend effect achterlaten. Vinylbehang is over het algemeen wat duurder dan papierbehang.

Papierbehang

Behang van papier is over het algemeen een goedkope oplossing. Dit type behang is verkrijgbaar in vele kleuren en stijlen en is dan ook zeer geschikt om een kamer af en toe een geheel andere uitstraling te geven. Er zijn zowel dunnere soorten papierbehang als dikkere soorten. Het dunnere papierbehang is wat lastiger aan te brengen dan het dikkere behang.

Vliesbehang

Vliesbehang heeft vele positieve eigenschappen. Vliesbehang is sterk, makkelijk aan te brengen en te verwijderen, overschilderbaar en nauwelijks schadelijk voor het milieu. De toplaag van vliesbehang bestaat uit papier of vinyl. Dit type behang wordt veel gebruikt als ondergrond. Doordat het materiaal sterk is, is het geschikt om muren die haarscheurtjes vertonen weer een nette uitstraling te geven. Bij het aanbrengen van vliesbehang hoeft alleen de muur van lijm te worden voorzien zodat de klus in relatief korte tijd kan worden geklaard.

Textielbehang

Textielbehang is een mooie maar dure behangsoort. De toplaag bestaat uit textiel (natuurlijk of synthetisch materiaal) die het behang een mooie structuur en luxe uitstraling geven. De onderlaag is van papier of vlies. Bij een onderlaag van vlies kan het behang zonder eerst te worden ingesmeerd, direct op een van lijm voorziene muur worden aangebracht. Omdat textielbehang stof aantrekt en afgeeft, is deze behangsoort in onbehandelde staat minder geschikt voor bijvoorbeeld mensen met astma. Het behang kan worden bewerkt met middelen die dit tegengaan.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang bestaat uit fijne glasvezel met vaak een structuur als ruit, visgraat etcetera. Het glasvezelbehang is verkrijbaar in de kleur wit maar is overschilderbaar met latexverf. Het behang is makkelijk aan te brengen met een speciale lijm, waarbij alleen de muur hoeft te worden ingesmeerd. Glasvezelbehang is vaak wel lastig te verwijderen. Door de sterke eigeschappen is glasvezelbehang zeer geschikt om slechte muren mee te bedekken. Eventueel kan later over het glasvezelbehang heen een ander behang worden aangebracht. Verder is glasvezelbehang ook nog eens een brandveilige oplossing.

Acrylbehang

Acrylbehang is behandeld met acrylverf en daarmee eventueel voorzien van reliëf. Acrylbehang is over het algemeen vrij kleurvast. Doordat acrylverf verf op waterbasis is, zijn de negatieve gevolgen voor het milieu gering.

Kom langs in de winkel voor verdere informatie en hulp bij het maken van de beste keuze!